Shiatsu masszázs

Miháltz Réka

Miháltz Réka vagyok, pszichológus és zen shiatsu terapeuta. Hiszek abban, hogy a mélyen ellazító testmunka terápiák nemcsak fizikai fájdalmakat oldanak fel, hanem teljes lényünket képesek felszabadítani. Ahogyan a testet megérintem, nemcsak egy testrészt érintek: egy személyiséget, érzelmet, élettörténetet is. Eszközeim: Shiatsu masszázs, testmunka terápia és pszichológiai tanácsadás.

A gyògyulás a mély ellazulással kezdődik. A shiatsu kezelés alatt végre békében, nyugalomban lehetünk, ahol elcsendesedhetnek a zavaró, kavargó akadályok. Ahol teret kap a regenerálodás, összerendeződés, energiagyűjtés. A paraszimpatikus idegrendszer működése bekapcsol. Ahol nemcsak a biokémiai folyamatokban zajlik a test újratöltése, hanem tér nyílik az új, mélyen vágyott dolgok megszületésére.

A zen shiasturól bővebben:


A zen shiatsu a több ezer éves Hagyományos Kínai Orvosláson alapuló japán masszázstechnika, amely akupunktúrás pontok és meridiánok kezelésével gyógyít, de a nyugati manuális terápiákat is ötvözi. A testen való intenzív elmélyült munka oldja a testi fájdalmakat és érzelmi blokkokat.

A zen shiatsu a shiatsu Shizuto Masunaga mester által az 1950-es években alapított vonala, amely Európában és Észak-Amerikában a shiatsu egyik legelterjedtebb stílusa. A jól ismert klasszikus meridiánokon túl kiterjesztett meridiánokat is beépít rendszerébe, amelyek a meglévők párjai a test másik felén (pl. vastagbél meridián nemcsak kézen hanem lábon is fellelhető) és finomabb, érzelmekre ható aspektusai vannak. Masunaga pszichológus is volt, és elképesztő érzékenységgel rendelkezett a test érzékelésében.

A keleti gyógyászat fontos alapvetése, hogy az embert test-lélek-szellem egységben vizsgálja és kezeli, így a zen shiatsu megközelítésében is nagyon fontos, hogy a személyt mint egészt szemlélje és kezelje, az egész-séget támogassa, az egyén egyensúlyra való törekvését segítse, ne pedig betegségekkel való küzdelemnek tekintse a terápiát. A zen shiatsu meridiánok energiarendszerében gondolkodik és a betegségeket az energia áramlásának blokkjaiban látja - ez egy merően más szemlélet mint a nyugati orvoslás. Ennek is megvannak a határai, de csodálatosan képes működni, miközben a "gyógyító" teljes alázattal és figyelemmel van jelen és állandóan tanul az Élet nagy összefüggéseiről, nemcsak a test egy speciális területéről.

Milyen problémákat képes kezelni a shiatsu?

  • A test feszültségét oldja, így nagyszerű terápia a testi fájdalmakra mint például fejfájás, hátfájás, láb fájás...stb
  • Támogatja az immunrendszert, javítja az alvás minőségét, erősíti a keringést és szabályozza a hormontermelést, idegrendszert
  • Segít abban, hogy frissek, ruganyosak, életerősek maradjunk: hajlékonyságot és tudatosságot nyerhetünk általa
  • Sokat segít a várandósság alatt és szülés után is abban, hogy az édesanya és a baba minél könnyebben lépjenek a fejlődés következő szakaszaiba
  • Könnyít az érzelmi szorongásokon az elme lecsendesítésével és a test frissítésével

Írj, ha kipróbálnád! rekashiatsu@gmail.com,

Facebook: Test-Lélek oldás

Ajánlott leírás még a shiatsuról : https://www.tonus-shiatsu.hu/cikkek/mi-a-shiatsu

Hogyan zajlik egy shiatsu kezelés?

Röviden: 5-10 perc beszélgetés, kb egy óra mély lazulás, megint 5-10 perc beszélgetés, majd teljes békességben ruganyos könnyed léptekkel távozás.

Hol? Ruhában vagy anélkül? Milyen intenzitású "masszázst" kell elképzelni? Mennyi ideig? Van közben beszélgetés vagy zene? Ilyen kérdések merülhetnek fel azokban, akik még sohasem voltak shiatsu kezelésen.

A kezelés alatt a kliens ruhában fekszik egy keményebb matracon, a talajon. A talajon való munkának a kezelő számára van igazából jelentősége, mert a teljes testével és annak súlyával tud így dolgozni, megerőltetés nélkül. A kezelt partner jó, ha kényelmes hosszú ujjú felsőben és hosszú nadrágban van, olyan ruhadarabok nélkül, ami bárhol is nagyon szorítaná (pl. öv vagy szorosabb melltartó) de a lényeg a kényelem. Ez a ruhában kezelés egy lényeges eltérés a "hagyományos" masszázsokkal szemben, amit a szégyenlősebbek megkönnyebbüléssel konstatálhatnak.

A shiatsut kezelésnek, vagy testmunkának hívjuk inkább, mint masszázsnak, mert nem egy kemény gyúrásra kell felkészülni. A shiatsu rendkívül változatos technikákat alkalmazhat attól függően, hogy éppen kinek mire lehet szüksége: lehetnek benne keményebb nyomások, nyújtások, hajlítások, vagy akár rázogatások, de ezek sosem fájdalmasak, illetve jellemzőek még a hosszan tartó tenyér vagy ujj nyomások és egészen finom ringatások vagy érintések is. Az érintések minősége mindig tiszteletteljes és semleges, a kezelt személyre teljes figyelemmel irányuló, biztonságot nyújtó. A kezelés közben nem beszélgetünk, és zene sem megy aláfestésnek, a teljes csönd ad igazán teret a mély ellazulásnak és a testtudatosság kialakulásának, de ha bármi nagyon fontos felmerül a kliensben, vagy valami kellemetlen, azt természetesen azonnal közölje. A kezelésekre egyébként általában mély relaxált állapot jellemző, elaludni is lehet, tehát semmiképp nem egy kellemetlen élményről van szó...

A kezelés egy rövid beszélgetéssel kezdődik, amelyben kiderül, hogy miért is jött a páciens és pár rövid kérdés alapján egy gyors diagnózis áll fel a kezelő fejében - ez azonban nem orvosi diagnózis, és az is fontos, hogy nem egy kliensre ragasztott bélyeg, hanem egy aktuális állapot feltérképezése. A kezelő mindig tiszteletben tartja azt a problémát, amivel a kliens érkezik, tehát a cél annak kezelése, de a kliens teste az első érintéstől kezdve rengeteg információt ad az éppen akkori állapotáról, aminek harmonizálását folyamatosan végzi a terapeuta. Holisztikus gyógymódként könnyen lehet, hogy nem csupán mozgásszervi problémáink oldódnak fel, de felszakadhatnak érzelmi blokkok is, akár nevetés akár sírás formájában. Feladatunk kliensként az egész kezelés alatt csupán a lazítás és hogy hagyjunk megjelenni majd távozni, bármit, ami felmerül.

A kezelés végén általában nehéz beszélni, mert egy alvásközeli nagyon ellazult állapotból érkezik meg a páciens, de ha van bármi közlendője vagy kérdése, akkor nyugodtan felteheti - ha nincs kedve, akkor csak összeszedelődzködik és távozik.

A kezelés sűrűségére vonatkozóan - egy-két hét szünetet általában érdemes tartani, amíg "feldolgozzuk" a kezelés hatását - hogy hány kezelésre van szüksége a kliensnek, teljesen egyedi, mint ahogy a probléma is, amivel a terapeutához fordul.

A shiatsu alapú testmunka terápiát egészségfenntartó hatása miatt olyanok is igénybe vehetik, akiknek éppen semmi akut feszítő problémájuk nincs, de szeretnék egészségüket, lelki harmóniájukat fenntartani.

Önismereti céllal is járhatunk shiatsura, mert a testtudatosságunkat fejleszti, és az autogén tréninghez hasonlóan a mély ellazult állapotban akár olyan mély rétegekből merülhetnek fel képek, élmények, amik hatására "össze is állhat a kép" régi megoldatlan problémáinkról - bár ezek feldolgozásához javasolt pszichológust keresni.

Írj, ha kérdésed van, vagy kipróbálnál egy kezelést: rekashiatsu@gmail.com

Facebook: Test-Lélek oldás

KörTér | Minden jog fenntartva
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen!